Er wordt de laatste tijd veel gezegd en beweerd over het eten van brood. Je zou er dik van worden omdat het veel koolhydraten bevat, het zou ongezonde voedingsstoffen bevatten en er zitten gluten in en daar kan ons lichaam slecht tegen. Wat mij betreft is dit onzin, tenzij je er teveel van eet natuurlijk of als je een gluten allergie hebt. En ja brood bestaat voor het grootste deel uit koolhydraten, maar deze hebben we ook zeker nodig voor onze energiebehoefte. Pas als je er te veel van gaat eten word je dikker. Dus een sneetje brood op zijn tijd doet niemand kwaad.
Wit, bruin, volkoren
Maar als je dan brood eet ben ik wel een voorstander van volkorenbrood. Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Om volkorenmeel te maken wordt de hele graankorrel gebruikt: het meellichaam, de kiem en de zemel. De kiem en de zemel bevatten de meeste voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Denk hierbij aan vezels (goed voor de spijsvertering), vitaminen en mineralen (goed voor de weerstand). Bij wit brood worden de zemelen en de kiemen uit het meel gezeefd en houd je dus alleen nog het meellichaam over, dit wordt bloem genoemd. Dit bevat dus niet meer zoveel vezels, vitaminen en mineralen, maar voornamelijk zetmeel en eiwit. Bij ‘bruin’ brood worden de zemelen en kiemen er deels uit gezeefd. Soms kan bruin brood ook alleen uit wit meel bestaan en wordt er bijvoorbeeld gekarameliseerde suiker aan toegevoegd om een mooie bruine kleur te krijgen. Daar word je dus mooi mee voor de gek gehouden!
De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat ik laatst ‘even’ broodjes wilde halen in de supermarkt. Ik zocht naar volkoren broodjes en dit bleek toch minder makkelijk dan gedacht. Er lagen genoeg ‘bruine’ broodjes tussen maar toen ik het etiket hiervan ging lezen stond ik toch even met opgetrokken wenkbrauwen te kijken. Bij alle bruine broodjes, op 1 na, stond als eerste ingrediënt TARWEBLOEM.
Als een ingrediënt als eerst op de ingrediëntenlijst staat, zit dit er het meeste in. Lees hier meer over etiketten lezen.
Pas als er ‘volkoren’ voor het meelsoort staat weet je zeker dat er volkorenmeel is gebruikt. Dit geldt overigens ook voor speltmeel, boekweitmeel, roggemeel en andere graansoorten. Ik denk dat de meeste mensen denken dat als je bruin brood koopt je een bewustere keuze maakt omdat hier volkorenmeel in zit en dus gezondere voedingsstoffen bevat. Mooi niet dus! Bruin brood is dan wel bruin van kleur maar bestaat vaak voor het grootste deel uit wit tarwebloem. Zelfs het donkerste brood kan voor het grootste deel uit witte bloem bestaan. Donkerder betekent dus niet per se beter.
Mijn advies dus, check altijd even het etiket als je zeker wilt zijn dat je met een gezond volkorenbroodje naar huis gaat. Staat er als eerst VOLKORENmeel, dan weet je dat je goed zit. Ook als je bij de bakker bent vragen naar volkorenbrood en niet bruin brood, want hier geldt precies hetzelfde.
Geef een reactie